Stevia
Stevia: vad är det egentligen?
Stevia sötningsmedel kommer från Steviaplanten. Substansen används för att söta otaliga produkter och ses som ett 'hälsosamt' alternativ till vanligt socker. Det har bland annat att göra med att det har ett glykemiskt index på 0. Detta index visar hur snabbt kolhydrater (inklusive sockerarter) tas upp i blodet. Ett lågt GI innebär att det blir färre höga toppar och svängningar i blodsockret.
Sötningsmedel från 'Rebaudiana'-plantan
Stevia-produkter tillverkas av bladen från Rebaudiana-plantan. Denna planta växer ursprungligen endast i Sydamerika, främst Brasilien och Paraguay. Här har bladen från plantan använts i århundraden för att söta te, men även för att göra traditionella mediciner. Sötningsmedlet är känt för att vara explosivt sött: upp till 300 gånger sötare än socker.
Hur utvinns sötningsmedlet?
Stevia sötningsmedlet utvinns från plantans blad. Dessa mals och blötläggs i vatten. Härifrån uppstår en puré som sedan renas och torkas. Det som återstår är kristallerna där sötningsmedlet finns. De huvudsakliga sötningsmedlen i plantan är Rebaudioside och Stevioside. Dessa sötningsmedel är kända under den gemensamma termen Stevioglykosider.
Även i flytande form
Förutom Stevia sockerbitar är det även möjligt att
köpa Stevia. Du använder det flytande sötningsmedlet bland annat i cocktails och smoothies, men du kan självklart även använda det i frukost med yogurt eller desserter. Dessutom är det möjligt att (salta) baka med Stevia droppar: två eller tre droppar sötningsmedel motsvarar en tesked socker. Sötningsmedlet innehåller inga kalorier och har ingen skadlig påverkan på blodsockernivån.Söthetsbomber
Eftersom substansen är så söt behöver du bara en väldigt liten mängd för att söta en maträtt. Det gäller även för kaffe och te: en enda sockerbit är tillräcklig för att söta en hel kopp eller mugg. Fördelen är att du med ett litet paket kan ha det länge, medan du snabbt behöver hela förpackningar av socker.
Ett par droppar av sötningsmedlet från Rebaudiana-plantan i din varma eller kalla dryck och du är igång. Bekvämt och snabbt.
Ren tillsats
Det rena sötningsmedlet kan tillsättas bland annat kvarg, yogurt eller smoothies. Det ger din flytande måltid en unik twist. Letar du efter en god, sockerfri och kalorisnål läsk? Även då erbjuder Rebaudiana-plantan lösningen.
Sötningsmedlet kan användas i bakverk upp till 200 grader Celsius. Var dock försiktig med doseringen: en liten skvätt är mer än tillräckligt för att söta din maträtt. Se till att sötningsmedlet blandas väl.
Som ersättning för socker
Att köpa Stevia innebär att du skaffar en ersättning för socker i hemmet. Inte en vanlig ersättning: en ersättning som är hela 200-300 gånger sötare. Den enda nackdelen är kanske den något bittra eftersmaken, som socker inte har, men den kan övervinnas med andra medel.
Att använda sötningsmedlet säkert
Stevia är på många fronter betydligt mindre skadligt än socker, men det betyder inte att du kan ta det obegränsat. Precis som med allt finns det också en övre gräns.
Det är beräknat att du per kilo kroppsvikt får ta in omkring 4 milligram av substansen Stevioglykosider. Med en vikt på 60 kilo innebär det 240 milligram per dag. Denna siffra gäller även för kvinnor som är gravida eller ammar.
Var noga med förhållandena
Producenter vill gärna dra nytta av det utmärkta rykte som Stevia har. De kommer snabbt att sätta på sin förpackning att denna sötningsmedel finns i deras produkt och sedan underlåta att nämna att det också finns flera andra sötningsmedel i den.
Kontrollera därför alltid ingredienserna noggrant. Hos Vehgro är du säker på att du får kvalitetsprodukter. Vår motto är öppenhet och ärlighet. Alla våra produkter är 100% ekologisk. Hållbarhet är vårt mål.
Europeisk lagstiftning kring Steviaplantor
Europeiska unionen har genom lagstiftning fastställt att de gröna bladen från plantan inte får handlas som livsmedel. Stevioglykosiderna från plantorna får under vissa förutsättningar användas som ingrediens (med namnet E960) i livsmedel.
Vad är Novel Foods?
Novel Foods är ett initiativ som startade 1997 inom Europeiska unionen. Det handlar om livsmedel som fram till 1997 knappt användes i människolik kost i Europa. Dessa ansågs vara 'Novel Foods' (nya livsmedel).
De får inte säljas på marknaden utan måste ha ett tillstånd. Det gällde också för det berömda sötningsmedlet från Rebaudiana-plantan, som kommer från Sydamerika.