Socker
På jakt efter naturliga och/eller ekologiska sockerarter? Då har du kommit rätt, för vi har ett brett utbud av olika naturliga sockerarter som är ett mycket lämpligt alternativ till vanligt bordssocker.
Vad är socker egentligen?
Du har socker i många olika former. Först och främst måste du göra en åtskillnad mellan naturliga och de som är av syntetiskt ursprung. Naturliga sockerarter är de sötningsmedel som du hittar i naturen och som kan vara bearbetade eller icke-bearbetade.
Det handlar bland annat om rörsocker, men också socker i frukt. Syntetiskt socker är alltid tillsatt socker: det finns inte i produkten själv (som fruktsocker), utan läggs till senare för en specifik smak.
Vad är socker exakt?
Det finns otaliga typer av socker. Det är först viktigt att göra en åtskillnad mellan socker som består av endast en molekyl (‘monosackarider’) och socker som består av två molekyler (‘disackarider’). Monosackarider inkluderar fruktos, glukos och galaktos. Disackarider innefattar bland annat maltos (malt socker), trehalos, sackaros och laktos (mjölksocker). Sackaros är allmänt känt som vanligt kristallsocker.
Många olika namn
Det är många svåra namn som de flesta människor kanske inte känner igen. På förpackningarna av produkter görs därför ofta en tredelning. Åtskillnaden är mellan naturliga, raffinerade och naturligt förekommande sockerarter.
Raffinerade sockerarter inkluderar bland annat rörsocker, druvsocker, kristallsocker och farinsocker. De verkligt naturliga sockerarterna är honung, lönnsirap, palmsocker, agavesirap och lönnsirap (maple sirup).
Naturliga sockerarter
Naturliga sockerarter är de sockerarter som finns naturligt i produkter. Det handlar om obearbetade produkter som grönsaker, frukt och mejeriprodukter. Om du plockar ett äpple från ett träd eller tar en tomat från fältet, finns det socker i dem.
En äppelpaj är ett bra exempel på en kombination av naturliga och tillsatta sockerarter: sockret i äpplena finns naturligt, medan sockret i degen har lagts till. Båda sockerarterna är bearbetade i pajen.
Vad menas med sötningsmedel?
Socker är ett sötningsmedel, men inte alla sötningsmedel är socker. Sötningsmedel ger näring en söt smak – en smak som många människor upplever som behaglig. Sötningsmedel finns i olika former och storlekar.
Vad menas med råsocker?
Rått socker är sockret i sin ‘original’ form, innan det har bearbetats av människor. Ett annat uttryck för rått socker är obearbetat socker. Det finns röster som hävdar att detta är bra socker, eftersom mänskliga händer inte har ‘pillat’ med det. En sak är säker: oraffinerade sockerarter är de mest naturliga sockerarterna. Hos Vehgro kan du köpa olika former av obearbetade sockerarter, till exempel obearbetat rörsocker.
Varför råsocker?
Prova det och märk direkt skillnaden mot raffinerade sockerarter som du är van vid från livsmedelsbutiken: upplev smaken av ren natur. En ny värld öppnar sig för dig.
Raffinerade sockerarter: vad är det?
Raffinera är ett annat ord för ‘bearbeta’. Raffinerade sockerarter är socker som har ‘rengjorts’ i fabriken innan det hamnar i butik eller bearbetas i en produkt.
När du raffinerar socker får det ofta den fina vita färgen som du är van vid från livsmedelsbutiken. En fördel med bearbetat socker är att det ofta håller längre än råsocker. Av den anledningen använder produkter ofta raffinerade sockerarter.
Har raffinering också nackdelar?
Raffinering har ett par fördelar: sockret hålls längre och blir vackert vitt, men det innebär också att de bra ämnena i sockret spolas bort. I oraffinerat socker finns bland annat magnesium, kalium samt vitaminer B1-3.
Lönnsocker och kokossocker
Vehgro har olika former av naturligt socker, inklusive lönnsocker (den välkända sockret eller sirapen från den kanadensiska lönnen). De naturliga sockerarterna från Vehgro kommer från naturen (100% naturliga) och är för det mesta också ekologisk.
Varför oraffinerat socker?
En fördel med oraffinerat socker är att det inte är rensat. Det sker viss bearbetning, men den är minimal. Oraffinerade sockerarter närmar sig sockerarter i sitt naturliga tillstånd.
Rått socker och näringsämnen
I oraffinerade sockerarter finns näringsämnen som har försvunnit från bearbetade sockerarter. Det finns en begränsad procentandel sunda näringsämnen kvar och det är alltid bra att ha.
Kolhydrat eller socker?
Visste du att socker är kolhydrater men att inte alla kolhydrater är socker? Socker kallas ofta ‘snabba sockerarter’, eftersom de tas upp mycket snabbare av blodet än andra kolhydrater.
‘Snabba kolhydrater’ är faktiskt en bättre benämning. På etiketten av produkter hittar du ofta angivelsen ‘Kolhydrater, varav socker…’ tillbaka. H