Honung
Välkommen till sidan för ekologisk honung med honung som har tillverkats på ekologiskt sätt. Honung är mycket lämplig som naturlig sötningsmedel för att ge bland annat varma drycker en söt smak.
Honung ekologisk: bra för människa, djur, miljö
är honung som har producerats på ett ekologiskt sätt. För att avgöra om honung ekologisk är, tittar man på den växtlighet som bina äter för att producera sin nektar. Om växtligheten helt är ekologisk får den kallas ekologisk honung.
Olika typer av honung
Det är biodlaren som avgör, genom att placera bikupor, var bina kan äta. Det är känt att bin håller sig i närheten av sina kupor.
För att honung ekologisk ska få namnet måste den uppfylla flera krav. Det viktigaste kravet är att bina hålls i ett område där det inom en radie av 3 kilometer inte finns några trafikerade vägar eller industri, och kemiska bekämpningsmedel får inte användas.
Lukten av 'ekologiska bin'
Ramarna och delarna av kupan där ekologiska bin hålls får inte desinficeras med kemiska metoder. Om det uppstår sjukdomar bland bina, behandlas dessa på ett helt naturligt sätt.
Ekologiska biodlare får inte heller använda kemiska betningar eller färger i och på sina kupor. Det finns en viktig anledning till detta: bin är väldigt känsliga för kemiska ämnen, dessa kan lätt påverka deras hälsa negativt. Ekologiska bin skyddas i allt.
Varför människan behöver bina
är naturligt sjukt gott, men ändå en lyx. Pollineringen av mat är något vi absolut behöver bin för. Om bina inte kunde pollinera skulle böndernas skördar försämras avsevärt. Därför får vi gärna vara 'snälla' mot bina. Genom att bara köpa ekologisk honung kan du vara säker på att binas välbefinnande beaktas. Dessutom är ekologisk honung bara mycket godare än annan honung.
Men vi "stjäl" väl ändå honung från bina? Behöver inte bina sin egen honung? Det stämmer, men vi är definitivt inte de enda som försöker få tag på bikakans honung. Olika fåglar, insekter och däggdjur kan inte hålla sig borta heller. Bina producerar därför naturligt mer honung än de själva behöver.
Vad är blomhonung exakt?
Prata med dina barn om 'blommor och bin': det uttrycket känner du säkerligen till. Uttrycket kommer naturligtvis inte som en blixt från klar himmel. Bina är kända för att vara mycket 'lojal' när det gäller valet av sin blomma: så länge det finns nektar där, fortsätter de att återvända, även om det finns tillräckligt med alternativ.
Blomhonung är honung som görs av bin som flyger till en viss typ av blomma. Du har till exempel akaciahonung och lindhonung.
När får det kallas 'blomhonung'?
Detta har att göra med pollen i honungen. Honungen måste innehålla minst 90% pollen från en viss typ av blommor innan den får namnet efter blomman. 'Blomhonung' som allmän term ser du ofta i affären: detta är honung vars ursprung från den pollenbestödda blomman inte kan härledas, men akaciahonung kommer specifikt från akaciablomman.
Vad är kallcentrifugerad honung?
Det står ofta på etiketter: 'kallcentrifugerad', men vad menar producenterna egentligen med det? Du kan bara kalla honung kallcentrifugerad, inte varm, för då smälter bivaxet. Först tar biodlaren bort vaxet från honungskakorna som honungen är förseglad med. Sedan tar biodlaren bort honungen från kakorna genom att placera kakorna i en centrifug. Denna slungar sedan honungen ur kakorna. I denna process upphettas ingenting. Så slungad honung är alltid kallcentrifugerad.
Vad är då det mervärde som termen ger? Jo, ofta upphettas honungen efter att den har slungats. Med termen 'kallcentrifugerad' indikerar en producent att hans honung inte har värmts efter slungningen.
Varför värma honung?
Människor är vana vid flytande honung. Detta är också det lättaste att bre på bröd eller tillsätta till
. Men honung kristalliserar. Honungen blir hård och grynig. Därför värmer man honung för att få den flytande och för att förhindra att den kristalliserar igen. Det finns dock en stor nackdel. Naturligt innehåller honung mycket pollen, vitaminer, proteiner och enzymer. Pollenpartiklarna orsakar kristallisation. Honung som inte längre kristalliserar har värmts till så hög temperatur att alla vitaminer, proteiner och enzymer har förstörts. Alla de goda egenskaperna hos honung har blivit utplånade och det som återstår är bara en klibbig sockerart utan mycket näringsvärde.Vår honung har naturligtvis inte värmts, för hos oss prioriteras ekologisk, naturlig mat. Du kommer därför att se att vår honung kristalliserar. Kristallisation är inte dåligt. Det är en naturlig process och påverkar inte kvaliteten på honungen. Faktum är att man skulle kunna säga att kristalliserad honung visar att den fortfarande innehåller mycket vitaminer, proteiner och enzymer. Ouppvärmd honung (eller kallcentrifugerad honung) kallas därför rå honung.
Hur man värmer honung
Om du trots allt vill ha en flytande men rå honung på ditt bröd eller din pannkaka kan du värma den kristalliserade honungen på ett ansvarsfullt sätt. Stoppa honungsburken i en kastrull med förvärmt vatten som inte överstiger 40 grader och låt honungen smälta långsamt. Honung av högsta kvalitet upphettas aldrig över kroppstemperatur. Detta är nämligen samma temperatur som hålls i bikupan.
Pris på ekologisk honung
Är honung dyr? Ekologisk honung är dyrare än andra former av honung. Det är inte så konstigt: ekologisk honung är en absolut toppprodukt. Den har den bästa smaken och uppfyller de allra högsta kvalitetskraven. Dessutom är den producerad med hänsyn till djur och miljö. Sammanfattningsvis: ekologisk honung är en vinn-vinn-vinn-situation för människa, djur och natur.
Ekologisk Biepollen
VehGro är stolta över att kunna erbjuda ett brett sortiment av högkvalitativa kosttillskott, inklusive vår ekologiska biepollen. Biepollen samlas in av bin och är en rik källa av näringsämnen. Dessa små korn innehåller en blandning av element som proteiner, kolhydrater och spårämnen. Ekologisk biepollen används ofta som ingrediens i smoothies, yoghurt eller sallader och är ett mångsidigt tillskott till din kost. Vår ekologiska biepollen är certifierad och uppfyller stränga kvalitetsnormer.