Bergsalt
Välkommen till vår sida om bergsalt. Bergsalt är salt från havet som kommer från sediment. Det utvinns från underjordiska gruvor, på platser där havet tidigare hade fritt spelrum. Bergsalt är ett lager av salt från ett försvunnet hav, som sedan har kapslats in i jorden.
Stensalt: en utgrävd skatt från jordens djup
Stensalt är en kraftfull kristall från jordskorpan. I naturen är stensalt färglöst och glasartat, men när det uppstår repor eller sprickor i saltet får det en vit färg. Ju finare kornet är, desto vitare är stensaltet. Stensalt kommer djupt från jorden och bryts i speciella saltgruvor. I Nederländerna används stensalt bland annat som badsalt och som bordsalt.Stensalt: ett rent havssalt
Är stensalt detsamma som ? Svaret är ja och nej: stensalt är salt som kommer från havsavsättningarna, men har inte varit i kontakt med havet på tusentals, ibland till och med miljontals år. När det gäller struktur och sammansättning är stensalt ungefär detsamma som havssalt. På grund av sin rena natur används stensalt mycket som badsalt och vid bekämpning av ogräs.Stensalt från Nederländerna
Även i Nederländerna bryts stensalt. För 250 miljoner år sedan var området som idag kallas Nederländerna en grund havsregion. Inga länder, bara hav. Eftersom det var en randhav med lite ström kunde havsvattnet avdunsta beroende på tidvattnet, vilket ledde till att ett lager salt återstod. Saltavlagringarna har genom århundradena och årtusenden blivit allt tjockare. På vissa platser i jorden är saltavlagringen hela 200 meter tjock!Hur bryts nederländskt stensalt?
Saltlagren i Nederländerna finns tyvärr inte längre vid ytan miljoner år senare, utan på ett djup av omkring 300-1000 meter. Det kräver en hel del arbete för att skörda saltet. På grund av trycket från de överliggande sedimentlagren har saltet blivit så hårt som sten. Denna kompression är en viktig skillnad mot 'vanligt' havssalt.Himalayas bergssalt: stensalt från bergen
är ett bergssalt. Detta salt kommer från den högsta bergskedjan på jorden och bryts i olika asiatiska länder. Du känner igen Himalayasalt på den unika rosa nyansen.
Himalayasalt är mycket smakfullt, vilket delvis beror på den unika kombinationen av mineraler som finns i detta salt, inklusive magnesium, kalium, kalcium, strontium och borat. Himalayasalt bryts till stor del för hand.
Himalayasalt vs. bordsalt
Salt är känt för sitt höga natriuminnehåll, men natrium är inte en synonym för salt. Salt består alltid av två delar: natrium plus klorid. I praktiken är salt 2,5 gånger tyngre än rent natrium.
I varje förpackning anges hur mycket natrium som finns i saltet. Bordsalt har en koncentration av natriumklorid på hela 99,9%. Vid Himalayasalt eller keltiskt havssalt ligger denna procent kring 90%. En nackdel med bordsalt är att det ofta har tillsatts anti-klumpmedel. Genom raffinering har de flesta bra ämnen försvunnit från saltet.