Havssalt
Här hittar du olika typer av havssalt för företagskunder. Det handlar framför allt om kulinariska havssalter. Havssalt är en saltsort som kommer från havet och utvinns med hjälp av så kallade ‘saltbassänger’. Havsvattnet i en sådan grund bassäng påverkas av sol och vind, varefter ett saltsedimentlager återstår, som kan utvinnas med hjälp av maskiner.
Havssalt: ett kraftfullt och smakrikt (bord)salt! Men vad är havssalt?
Havssalt är en typ av salt som kommer från havet och utvinns med hjälp av så kallade 'saltbassänger'. Havsvattnet i en sådan grund bassäng påverkas av sol och vind, varefter ett saltsedimentlager återstår, som kan brytas upp av maskiner.
Havssaltet har en relativt grov kornstorlek – en textur som är grövre än till exempel vakuumsalt. Dessutom innehåller havssalt flera mineraler, vilket ger en intensiv smak.
Vad är då stensalt?
Stensalt är salt som kommer från havet och är utvunnet från sediment. Det bryts från underjordiska gruvor, på platser där havet tidigare hade fritt spelrum. Stensaltet är ett lager salt från ett försvunnet hav, som sedan har kapslats in i jorden. Den stora fördelen med stensalt är att det är exceptionellt rent. Det har att göra med att det inte har varit involverat på tusentals år: det kommer inte från öppna hav, som är utsatta för föroreningar.
Hur ser stensalt ut?
Stensalt är ett sedimentsalt, utvunnet från gruvor. Det har delvis formats under tryck från överliggande lager. Naturligt är stensalt färglöst och glansigt. Ju fler sprickor och repor som finns i saltet, desto vitare blir färgen.
Stensaltskorn har därför ofta en mycket vit färg, som nästan inte går att särskilja från andra typer av salt. Även i Nederländerna används stensalt mycket, i livsmedelsindustrin, men också som till exempel badsalt.
Köpa havssalt? Havssalt vs. vanligt salt
Grovt havssalt har sina fördelar: det anses vara särskilt rent och är dessutom fullt av mineraler. Det finns några skillnader mellan 'vanligt' salt och havssalt, som kommer från öppet vatten:
- Utseendet: medan vanligt salt har en mycket fin struktur, är havssalt istället mycket grövre. Vanligt salt är lättare att blanda i rätter, medan havssalt är mer 'dominant' närvarande. Det har också sina fördelar: havssalt kan vara en smakförstärkare.
- Ursprunget: havssalt kommer från saltvattensjöar eller hav och utvinns genom en avdunstningsprocess. Nästan ingenting tillsätts till havssalt. Det 'vanliga' saltet bearbetas. Här tillsätts ofta jod. Dessutom förstörs mineraler i bearbetningsprocessen. Du hittar också antiklumpningsmedel.
Hur stämmer havssalt och bordssalt överens?
Både havssalt och bordssalt innehåller mycket natrium: mängderna skiljer sig knappt åt. Dessutom har bordssalt och havssalt mer eller mindre samma näringsvärde, även om det ofta påstås att havssalt faktiskt är hälsosammare. Smaken av havssalt är vanligtvis lite mer raffinerad.
Vad är oraffinerat havssalt?
Oraffinerat havssalt är havssalt som inte har tvättats. Det är grått till färgen. Det finns både för- och nackdelar med att inte raffinera havssalt. I saltet finns olika mineraler, men det kan också finnas kvar naturliga spår, såsom bakterier och alger. Använd endast oraffinerat havssalt om du kan spåra ursprunget. Var kan man köpa oraffinerat havssalt?
Döda havssaltet utvinns i Döda havet och har terapeutiska tillämpningar. Det har bland annat att göra med den höga koncentrationen mineraler i saltet, inklusive: kalium, natrium, magnesium, kalcium och till och med svavel.