Röksalt
Röksalt får sitt namn på ett speciellt sätt, nämligen inte genom sammansättningen eller ursprungslandet, utan genom den metod som används för att göra det. Röksalt betraktas som röksalt om det har utsatts för rök genom människans påverkan.
Fenomenet rökigt salt
Det som är speciellt med rökigt salt är att saltet inte får sitt namn från sammansättningen eller ursprungslandet, utan från hur det är tillverkat. Rökigt salt kan endast kallas så om det har utsatts för rök genom människans påverkan.Rökningen av rökigt salt
Född bland salt och rök… Är han en skinka? Den "falska kungen" Renly Baratheon yttrade dessa humoristiska ord i den oerhört populära showen Game of Thrones – ett citat som passar perfekt med fenomenet rökigt salt.
Rökigt salt är också "fött" bland rök och
, eller snarare: det är en fusion av båda. Saltet anses vara en absolut smakförstärkare för kött, fisk, ägg. Det finns inget så underbart som en stark rökig arom vid grillat kött.En smakfull "finishing touch"
Rökigt salt kan med rätta kallas en finishing touch. Saltet ger måltiden en unik rökig smak, perfekt för grillning eller tillagning. Det rökiga saltet har en intensiv arom. Danskt rökigt salt grillas hela 160 timmar i ett sträck på bokträ och rörs om med jämna mellanrum, så att röken kan tränga in i saltets djupaste porer.En arbetsam recept
160 timmar av rökning i ett sträck betyder: en arbetsam process. Eftersom rökigt salt är arbetsamt, är produktionen av det inte hög. Det får därför med rätta kallas ett exklusivt salt. Endast cirka 100 kilogram danskt rökigt salt tillverkas per månad. Det unika med processen är att saltet tillverkas på samma sätt som de gamla vikingarna gjorde.Germanskt premiumrökigt salt
Vill du köpa rökigt salt? Du kan välja , men också tyskt rökigt salt. För denna produkt används havssalt, som skördas för hand. Saltet bearbetas sedan i en liten fabrik för havssalt, mitt i ett naturreservat, vid den kroatiska kusten. Tyskt rökigt salt får därför också gärna kallas lite "kroatiskt rökigt salt".Den tyska rökprocessen
Havssaltet bearbetas i Sachsen av den tyska rökmästaren med bokspån. Proceduren innebär att det kroatiska saltet rökas intensivt på bokträ vid en temperatur som inte överstiger 25 grader Celsius (kall rökning). Under denna process får saltet sin unika karamellbruna nyans. Ju längre det rökas, desto intensivare blir rök smaken.Vad kan du använda tyskt rökigt salt till?
är ett idealiskt tillskott till bland annat grillprodukter och såser. Du kan också använda det till marinader, äggprodukter, tofu, fiskprodukter och andra skaldjur. Det passar utmärkt med svampar och potatis, mustiga grytor och biffar. Kort sagt: för lite av varje. Rökigt salt är det mirakelmedel du har i ditt skåp.Rökigt salt enligt vikingatraditionen
De gamla skandinaverna lät havsvatten avdunsta på trä över öppen eld och skrapade sedan av det kvarvarande saltlager från träet. Genom röken fick saltet en intensiv smak.
Denna gamla vikingatradition har återupptäckts av skandinaviska finsmakare. Saltet i Danmark rökas på en blandning av körsbärs-, enbärs- och bokträ, samt blad. Varför enbärsträ? Det ger saltet en kryddig och subtil smak.
Varför rökigt salt är något för dig
Entusiastisk köttätare, vegan eller vegetarian: rökigt salt passar alla. Processen för att bearbeta rökigt salt är gammal och har förfinats genom århundradena. Om något är mycket svårt och arbetsamt att göra, men ändå görs i stor skala, tyder det bara på att det är värt att göra. Du köper ditt rökiga salt från Vehgro.Kunstgjort rökigt salt
Det finns också något som heter konstgjort rökigt salt. Detta är rökigt salt där inget trä används. Röksmaken har konstgjort tillsatts till saltet, bland annat genom "Liquid Smoke"-tekniken.
Denna teknik används främst i USA. Det är en metod som använder flytande rök, som omvandlas till vätska med hjälp av en kondenserare och som sedan kan tillsättas till maten via flaskor.