Mjöl & Stärkelse
Vad är stärkelseprodukter? Den mångsidiga användningen av stärkelse
Stärkelseprodukter är gjorda av stärkelse, ett kolhydrat som i människokroppen omvandlas till glukos. Du hittar stärkelse främst i spannmålsprodukter och potatis/sötpotatis. Innehåller potatisstärkelse gluten? Nej, potatisar är i sig glutenfria.
Var förekommer stärkelse mycket?
Stärkelseprodukter inkluderar rotfrukter, särskilt potatis. Du hittar också mycket stärkelse i baljväxter (tänk på haricots verts, bondbönor), i spannmål som ris, majs, vete, havregryn och produkter gjorda av spannmål, som pasta och bröd. Stärkelse används dessutom som bindemedel och finns mycket i bearbetade livsmedel som kakor, margarin, pastavaror, mejeriprodukter och snacks.
Vilka typer av stärkelse finns det?
Stärkelsekoncentrat kan utvinnas från olika produkter. Koncentraten från Vehgro anses vara naturliga stärkelsekällor. Stärkelse används bland annat i såser och i soppa.
Glutenintolerans
Glutenintolerans kallas också med den mindre eleganta termen ‘celiaki’. I Europa är lagstiftningen rörande stärkelse ganska strikt. Sedan 2000 är tillverkaren av en produkt skyldig att ange på etiketten huruvida stärkelsen kommer från ett spannmål som innehåller gluten.
Glutenfria spannmål som ris och majs innehåller visserligen stärkelse, men i denna stärkelse finns ingen skadlig mängd gluten (20 mg per kilo eller mindre).
Bindemedel utan gluten
Följande bindemedel innehåller inget gluten: majsstärkelse (även kallad maizena), potatisstärkelse, tapioka (från kassava), arroroot, johannesbrödkärnmejl (E410), sago, pektin, xantan (E415) och guarkärnmejl (E412). Även karragen och agaragar är fria från gluten.