Granarna
Grödor: grunden för nästan alla kosthållningar
Grödor ligger till grund för nästan varje diet. Det finns olika typer av grödor: från ekologiska grödor till glutenfria grödor. Vehgro har något för alla i det omfattande sortimentet. Grödor har under tusentals år betraktats som basföda för människor över hela världen. Tänker du på åkrar, tänker du snart på böljande grödfält så långt ögat kan nå.
Var kommer grödor ifrån?
Grödor kommer från speciella gräs. Dessa har nu aktivt odlats i tusentals år. Demeter och Ceres: den grekiska gudinnan för jordbruk och fruktsamhet och hennes romerska motpart avbildas som standard med en ax av gröda i sina armar. De grödor som är mest kända världen över är vete och ris. Ris ser du främst i det asiatiska köket, medan vete bearbetas i bland annat bröd och bakverk.
Vad är pseudogrödor?
Pseudogrödor är frukterna av växter som liknar korn, men som skiljer sig ifrån dem. Dessa kallas pseudogrödor. Bland dem finns bland annat bovete, amarant och naturligtvis quinoa.
Såväl grödor som pseudogrödor innehåller många kolhydrater, vitaminer, mineraler och proteiner. Fullkornsprodukter är dessutom rika på fiber. Hos Vehgro, grossist för ekologiska produkter, finner du ett rikt utbud av såväl grödor som pseudogrödor.
Matlagning med grödor
Det tar ett tag för grödorna att bli klara. Det kräver tid, tålamod, värme och mycket energi. När du lagar mat med grödor är det rekommenderat att blötlägga dem i förväg, det sparar tid. Observera: inte alla grödor kan blötläggas. Grödor som korn, spelt, råg, vete och havre kan dock blötläggas utan problem. När du rostar grödor får de en något mer nötaktig och sötare smak. Röstade grödor har också den egenskapen att de blir snabbare klara.
Specifika groddterminer
Flakes är termen som används för krossade korn. Hos Vehgro hittar du bland annat ekologiska havregryn. Semolina är mjöl från korn som är grovt malet. Mjölet är mer hela kornet som är malt, inklusive kli. Skillnaden med vetemjöl är att när man gör vetemjöl så mals och siktas korn och innehåller lite kli. Kli är skalet av kornet, som är rikt på fiber och ibland ätbart.
Anatomi av kornet: Skalets av kornet kallas kli. I kliet finner du grodden. Detta är den del av kornet som är rik på vitaminer. Dessutom finns det mjölkroppen. Den ligger runt kärnan. Mjölkroppen skyddas av kliet. Fullkornsprodukter tillverkas av hela kornet: inte bara av grodden och mjölkroppen, utan även av kliet.
Olika typer av grödor
Börjar vi med havre. Havre har odlats i över 9000 år. Idag görs bland annat ekologisk havregryn och havreflingor ekologisk. Havrekorn har en avlång och smal form. De har spår och är gråaktiga i färgen.
Havre används ofta i frukostflingor, glutenfri havregryn ekologisk, kakor och naturligtvis djurfoder. Hästar är kända för att vara förtjusta i havre. Hur görs egentligen havregryn?
Kornet korn
Män känner naturligtvis korn som basen för öl. Korn används också som djurfoder, men jordbruksdjur blir inte berusade av det. Korns korn är tjocka och bruna och liknar lite ris. Du kan koka korn och servera dem på samma sätt som ris.
Korn har en behaglig "krisp". Det mättar bra, men tar lång tid att koka: cirka en timme. Korn innehåller gluten. Vad är då gort? Det är korn med det yttre skalet borttaget.
Vad är hirsk?
Hirs är ett samlingsnamn som används för flera grödor som har små, runda korn. Oftast hänvisar man till de gula korn av Panicum miliaceum. Hirs har, precis som vete, odlats i över 9000 år. Ibland smakar gul hirs lite bittert. Detta kan undvikas genom att skölja den först i hett vatten och koka den ordentligt efteråt.
Kornet råg
Råg är en av de grödor som används för att baka bröd. Kornen är långa och gulaktiga till gråblå i färg. Råg är också en ingrediens i bland annat öl och pepparkakor.
Kornet spelt
Spelt är känt som "urkorn". Spelt har odlats i cirka 7000 år, både för korn och idag även för öl. Spelt erbjuds som mjöl, vetemjöl, spelt i keksform och pasta gjord av spelt. Spelt ses dessutom som en ersättning för ris. Att koka ris tar 60 minuter, efter att först kornen har blötlagts. Spelt innehåller gluten.
Vad är vete?
Vete är lätt att bearbeta och är den viktigaste ingrediensen i de flesta bröd, pasta, bakverk och couscous. Det mesta mjöl och vetemjöl i affären är gjort av vete. Vete innehåller relativt mycket gluten, vilket innebär att vetebröd snabbt jäser under uppvärmning.
Olika typer av ris
Du har ris med rund korn, lång korn, basmati, ris för risotto, etc. Ris konsumeras över hela världen och ingår även i kalla rätter (bland annat risgrynsgröt). I okokt ris (fullkorn) finns mycket fiber. Att koka ris går ganska snabbt: oftast omkring 10-15 minuter.
Vad är majs?
Majs växer på kolvar. Det härstammar ursprungligen från Sydamerika. Färsk majs hittar du i butiken i augusti och september. Majs äts ofta med kött, färsk från kolven eller i sallader. Majs bearbetas också till popcorn (poppat ris), tacochips och tortillas. Majsstärkelse är ett viktigt naturligt bindemedel i såser. Dessutom äter djur mycket majs.